Minska energiförbrukning i hemmet

Att försöka minska sin egen energiförbrukning är mer relevant än någonsin. I en värld med fortsatt höga utsläpp ser vi hur det blir allt svårare för världens länder att nå klimatmålen och undvika att temperaturen på jorden stiger.

Människor börjar nu i allt större utsträckning se problemen och allvaret i detta och vill göra vad dom kan för att dra sitt strå till stacken.

Vi ska nu titta närmare på vad man kan göra i sitt eget hem för att minska energianvändningen och förbrukningen – för det är ju inte bara miljön som tjänar på en förändring – utan även din plånbok.

Visste du att ungefär 60% av din energiförbrukning går åt till att värma upp din bostad? Med andra ord så finns det en hel del pengar att spara!

8 sätt att minska din energiförbrukning

1. Byt till värmepump

En värmepump sparar upp till 65% av uppvärmningskostnaderna. De utvinner värme ur luft, jord, vatten eller berg. Vilken som passar dig bäst beror på dina förhållanden och önskemål. Vi hjälper dig att hitta den bästa lösningen för just ditt hem.

2. Byt blandare

Att byta blandare är kanske inte det första man tänker på för att spara energi, men det stämmer faktiskt. Med moderna blandare och lite goda vanor kan du och familjen spara mycket vatten och energi med bibehållen komfort. Tänk på att inte låta vattnet rinna när du borstar tänderna eller rakar dig. Vattenförbrukningen ökar ordentligt om du använder en onödigt kraftig stråle. Fundera därför på om en beröringsfri blandare kan vara ett alternativ för dig!

3. Byt termostater

Att byta till nya termostater på elementen är en liten investering, men är oftast en stor besparing. När en termostat blir gammal reagerar den långsammare på temperaturförändringar och den begränsningsnoggrannhet som vi kan garantera på ca 0,5 grader finns inte kvar utan har ökat.

Detta leder i sin tur att ditt värmesystem drar mer energi än nödvändigt, vilket är dåligt för miljön och plånboken, vidare kommer funktionen för att erhålla rätt rumstemperatur minska med åren efter bäst före datumet på termostaten gått ut.

4. Gå från el till vatten

Har du direktverkande elvärme idag så kan du spara en hel del vid byte av värmesystem. Då installerar vi en värmepump och drar vattenburen värme i hela ditt hus (även i form av golvvärme).Det blir ett stort ingrepp, men desto större blir också energivinsten och komforten.

5. Trimma in pannan

Trivs du trots allt bra med din gamla värmepanna (olja/pellets/ved) så har du ändå mycket att vinna på att serva den och justera in den med jämna mellanrum. Kontakta oss för service.

6. Byt WC-stol

Du sparar mycket vatten med en toalettstol med två spolknappar. En knapp för liten spolning och en för mer spolning. Tänk också på att inte spola ner torrt skräp i toaletten, flera liter vatten går åt vid varje spolning. Ha i stället en papperskorg i badrummet för sådant. Finns även WC-modeller med beröringsfri spolning, håll handen över sensorn och toaletten spolar!

7. Ta hand om disken på rätt sätt

De flesta vill skölja av disken innan de sätter in den i diskmaskinen. Tänk då på att skölja av allt i ett svep och stäng av vattnet innan du sätter in disken i maskinen. Använd inte en kraftigare stråle än du behöver. Ett annat tips är att skrapa bort matresterna istället för att skölja. Kör sedan diskmaskinen när den är full och använd energisparprogrammet.

8. Välj en modern termostatblandare

Ett annat bra sätt att spara vatten, och pengar, är att ha en modern termostatblandare i duschen då den alltid ger rätt temperatur. Då kan du alltid stänga av vattnet när du tvålar in dig och ändå få rätt temperatur när det är dags att skölja av. På så sätt sparar du hälften eller mer av det uppvärmda vattnet, jämfört med om du låter vattnet rinna hela tiden under duschningen.

prata badrumsrenovering med oss först

Över 30-års erfarenhet av att renovera badrum och kök

Med vårt mångåriga kunnande och vårt helhetstänk kan du känna dig 100% trygg hela vägen, och efter renoveringen. Begär Offert idag!
Call Now Button